Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 4ος τελικός

Α1 μπάσκετ : ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑ(Σ)ΤΑΣΗ! ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 81-82 ΣΤΗ 2Η ΠΑΡ. (1-3) (Video+Pic)

Στον πιο συναρπαστικό ίσως τελικό της τελευταία 10ετίας μεταξύ των δύο αιωνίων αλλά και τελευταίο μιας αξιομνημόνευτης μπασκετικά σειράς με break και στις δύο έδρες,ανατροπές και παιχνίδια που κρίθηκαν όλα στο τελευταίο σουτ του αγώνα ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη στέφθηκε για 2η συνεχόμενη φορά πρωταθλητής Ελλάδας.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού, που έμελε να είναι και το τελευταίο του εμβληματικού αρχηγού του Παναθηναϊκού Δημήτρη Διαμαντίδη, ήταν συναρπαστική και έκρυβε πολλές συγκινήσεις από την αρχή μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και με πολύ καλούς τους Παπαπέτρου και Παπανικολάου ξέφυγε με 2-13 στα πρώτα 4.30 λεπτά. Όταν πέρασε όμως στο παρκέ για πρώτη φορά ο Δημήτρης Διαμαντίδης οι πράσινοι βρήκαν λύσεις επιθετικά (σ.σ. 10π., 4ριμπ., 2ασ. στο α΄μέρος) και έκλεισαν τελικά το ημίχρονο προηγούμενοι με 35-31.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν εκ νέου δυνατά στο ματς και με πιεστική άμυνα αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη σε εξαιρετική μέρα (τέλειωσε με 25 πόντους : 2/7διπ., 6/10 τριπ., 6ασίστ, 1κλ, αλλά και 7 λάθη) έδειχναν να ελέχγουν το παιχνίδι και στο 25′ το σκορ έφτασε στο 39-50.

Κάπου εκεί ήρθε ένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού να αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες στο παιχνίδι και αυτός δεν ήταν άλλος απότον Νίκο Παππά.Ο 26χρονος γκαρντ σημείωσε 10 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, έβγαλε φοβερή ενέργεια σε πολλές φάσεις ξεσηκώνοντας και τον κόσμο στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα εντυπωσιακό 21-5 για το προσπέρασμα με 60-55 (στο 34′)!

Από εκεί και πέρα έγιναν αρκετά λάθη και άστοχες προσπάθειες από τις δύο ομάδες και το το 4ο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ ισόπαλο στο 63-63 και τον αρχηγό του Ολυμπιακού να μην ευστοχεί στο τελευταίο σουτ ύπο την πίεση του Νίκου Παππά.

Το ματς έτσι οδηγήθηκε στην παράταση όπου στο τελευταίο 1,5 λεπτό με διαδοχικά τρίποντα των Διαμαντίδη,Σπανούλη και Καλάθη το σκορ διαμορφώθηκε στο 70-68. Στη συνέχεια ο Φώτσης ευστόχησε σε 1/2 βολές και στην επόμενη φάση ο Χάκετ αφού αστόχησε σε 2 βολές και με 4” να απομένουν πήρε το ριμπάουντ , η μπάλα κατέληξε στον Μάντζαρη και αυτός πάγωσε το ΟΑΚΑ ισοφαρίζοντας σε 71-71 και έστειλε το ντέρμπι σε 2η παράταση.

Εκεί ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο ψυχωμένος και προηγήθηκε με έναν εξαιρετικό Γκιστ ακόμα με 6 πόντους.Ο Ολυμπιακός όμως σκοράρε εκ νέου με 4 βολές του αρχηγού του που έδινε συνέχεια λύσεις στο σκοράρισμα και μείωσε σε 81-79.Από εκείνο το σημείο ακολούθησαν αρκετές άστοχες επιθέσεις και στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού ο Φελντέιν αστόχησε σε σουτ τριών πόντων.Με το χρονόμετρονα να δείχνει τα 22” πριν το τέλος ο Σπανούλης πήρε και πάλι το τελευταίο σουτ πάνω του και κάνοντας το κλασσικό βήμα πίσω πάνω σε άμυνα του Διαμαντίδη ευστόχησε χαρίζοντας το πρωτάθλημα στους ερυθρόλευκους.

Στα αξιοσημείωτα πάντως στοιχεία του παιχνιδιού είναι το γεγονός ότι στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού δεν πήρε το σουτ ο Διαμαντίδης αλλά ο Φελεντέιν και στη συνέχεια ότι δεν έγινε φάουλ στην επίθεση του Ολυμπιακού έτσι ώστε να μην επιτρέψει το τρίποντο στον Σπανούλη.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο ματς του Δημήτρη Διαμαντίδη (στα 36 του χρόνια) ο οποίος έκλεισε μια λαμπρή καριέρα, με πολλούς ευρωπάϊκούς και εγχώριους τίτλους τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με την Εθνική αλλά και πάρα πολλές ατομικές διακρίσεις, και αποθεώθηκε από τους φίλους του τριφυλλιού.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63 (κ.α.), 71-71 (1η παρ.), 81-82 (2η παρ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι


[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”4″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]