Τέλος το EURO, θρίαμβος για Πορτογαλία

Η παραπάνω εικόνα κυκλοφόρησε πριν από το μεγάλο τελικό, θέλοντας να δείξει τις ομοιότητες με το φετινό Champions League. Ο καλλιτέχνης βέβαια δεν ήξερε ότι το Déjà vu θα ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου από την Πορτογαλία, και μάλιστα χωρίς τον μεγάλο της αστέρα Κριστιάνο Ρονάλντο σε δράση, αφού (δυστυχώς για το ποδόσφαιρο) τραυματίστηκε μόλις στο 10’ και αποχώρησε οριστικά στο 25’.
Η Γαλλία είχε μια μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της και την σπατάλησε μπροστά στο κοινό της. Με όλους τους αστέρες της ετοιμοπόλεμους (Γκριζμάν, Πογκμπά, Παγέτ, Ζιρού, Σισοκό και Ματουιντί), έχοντας αποκλείσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία στον ημιτελικό, αντιμετώπισε την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, η οποία είχε ένα καλό σύνολο αλλά δεν αποτελούσε το μεγαθήριο. Όταν μάλιστα ο Κριστιάνο τραυματίστηκε πολλοί βιάστηκαν να προμηνύσουν την νίκη των γηπεδούχων αλλά είχαν υπολογίσει χωρίς την ψυχή των Πορτογάλων.

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωθρά και για τις δύο ομάδες. Η Γαλλία είχε την κατοχή αλλά δεν έκανε τις μεγάλες φάσεις για να ανοίξει γρήγορα το σκορ και να αλλάξει εντελώς την ροή του ματς. Ο τραυματισμός του Ρονάλντο από το δυνατό μαρκάρισμα του Παγέτ στο 10’, στέρησε από τον άσσο της Ρεάλ μια ευκαιρία που περίμενε πολλά χρόνια για να πρωταγωνιστήσει και σίγουρα άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα. Στη θέση του αρχηγού των κόκκινων πέρασε ο Κουαρέσμα. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε χωρίς ιδιαίτερες φάσεις. Και οι δύο διεκδικητές του τίτλου έπαιζαν χωρίς να πάρουν κάποια σημαντική πρωτοβουλία.

Το δεύτερο μέρος ήταν λίγο πιο δραστήριο αλλά η πρώτη σημαντική ευκαιρία έγινε αργά, στο 66’ όταν ο Γκριζμάν έκανε μια κεφαλιά που πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ρουί Πατρίσιο από την σέντρα του νεοεισελθέντα Κομάν, ο οποίος έδωσε ένα χρώμα στις επιθέσεις των τρικολόρ χωρίς ωστόσο να είναι ουσιαστικός. Η απάντηση από τους Ίβηρες ήρθε στο 80’ όταν η σέντρα-σουτ του Νάνι, μπέρδεψε τον Γιορίς, που απέκρουσε ασταθώς αλλά στην συνέχεια το ψαλιδάκι του Κουαρέσμα δεν τον ανησύχησε. Ωστόσο η μεγαλύτερη φάση του αγώνα ήρθε όταν ο Ζινιάκ (που είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Ζιρού) βρέθηκε μόνος του με τον τερματοφύλακα από πλάγια θέση, αλλά το πλασέ του σταμάτησε στο δοκάρι στερόντας από τους Γάλλους τον τίτλο.

Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τους μπλε και να γίνονται οικεία για τους Πορτογάλους στην παράταση. Στο 108’ ήρθε η απάντηση στο δοκάρι του Ζινιάκ με την φοβερή εκτέλεση φάουλ του Γκερέιρο που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς. Ένα λεπτό αργότερα ο Έντερ με ασύλληπτο σουτ έξω από την περιοχή αιφνιδίασε την γαλλική άμυνα και τον τερματοφύλακα των μπλε και έστειλε όλους τους συμπατριώτες του στον έβδομο ουρανό.

pegasus_LARGE_t_1301_106944360

Πηγή: Sentra goal

Οι Γάλλοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν μετά το σοκ που δέχτηκαν από το 1-0 ενώ από την άλλη οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος με αυτοπεποίθηση κρατούσαν την μπάλα και προσπάθησαν να δημιουργήσουν και άλλες ευκαιρίες με αντεπιθέσεις. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Πορτογάλους να πανηγυρίζουν για το τεράστιο κατόρθωμα τους στο παγωμένο από την γαλλική αποτυχία Σεντ Ντενί.

Τα σημεία κλειδία του τελικού ήταν ο τραυματισμός του Ρονάλντο, ο οποίος με το κλάμα του κατά την αποχώρηση του από το γήπεδο έκανε ακόμα κα τους εχθρούς του να τον συμπονέσουν. Στη συνέχεια σε ρόλο εμψυχωτή αλλά και «προπονητή» κατάφερε να κλέψει και πάλι την παράσταση.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της αναμέτρησης ήταν ότι στη μάχη των πάγκων κέρδισε κατά κράτος ο Φερνάντο Σάντος. Ο Ντεσάν είχε την ευκαιρία χωρίς να ρισκάρει να δώσει έμφαση στην επίθεση του, που δεν πήγε καλά εχθές, και να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα των Πορτογάλων αλλά παρέμεινε αδρανής και χωρίς κάποια ιδιαίτερη έμπνευση. Από την άλλη ο Σάντος, χωρίς τον καλύτερο παίκτη του αλλά με μαεστρικό κοουτσάρισμα και με την αλλαγή του Έντερ, ενός καθαρόαιμου επιθετικού, στην θέση του Ρενάτο Σάντσες ανακάτεψε την τράπουλα του παιχνιδιού και δικαιώθηκε με το φανταστικό γκολ στο 109’ και την νίκη της ομάδας του.

pegasus_LARGE_t_1301_106944420_type12905

Πηγή: Sentra goal

ΣΚΟΡΕΡ: 109′ Έντερ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Γκερέιρο, Κριστιάνο Ρονάλντο (25′ Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Ρενάτο Σάντσες (79′ Έντερ), Νανί, Σέντρικ, Ραφαέλ Άντριεν Σίλβα (66′ Ζοάο Μουτίνιο).
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Εβρά, Γκριζμάν, Παγέτ (58′ Κομάν), Ζιρού (78′ Ζινιάκ), Ματουιντί, Πογκμπά, Μουσά Σισοκό (110′ Μαρσιάλ), Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί.

Οι φάσεις του αγώνα:

 

Η χρυσή βίβλος των πρωταθλητών Ευρώπης
1960: Σοβιετική Ένωση
1964: Ισπανία
1968: Ιταλία
1972: Δ. Γερμανία
1976: Τσεχοσλοβακία
1980: Δ. Γερμανία
1984: Γαλλία
1988: Ολλανδία
1992: Δανία
1996: Γερμανία
2000: Γαλλία
2004: Ελλάδα
2008: Ισπανία
2012: Ισπανία
2016: Πορτογαλία

Οι κατακτήσεις

Ισπανία 3 (1964, 2008, 2012)
Γερμανία 3 (1972, 1980, 1996)
Γαλλία 2 (1984, 2000)
Ιταλία 1 (1968)
Ολλανδία 1 (1988)
Δανία 1 (1992)
Ελλάδα 1 (2004)
Πορτογαλία 1 (2016)
Σοβιετική Ένωση 1 (1960)
Τσεχοσλοβακία 1 (1976)

Βασίλης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”4″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]