Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ!

Τί να πρωτογράψει κανείς για ένα ακόμα αγώνα μπάσκετ που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια; Για ακόμα μια χρονιά η πρωταθλήτρια ομάδα δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση της σε έδρα αντιπάλου, επειδή 10,20,100 ανεγκέφαλοι είχαν άλλα σχέδια.

Με τα χθεσινά γεγονότα συμπληρώθηκαν και μια σειρά από επεισόδια σε βόλεϊ ανδρών, όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για 3η σερί χρονιά το πρωτάθλημα στο Ρέντη και δέχθηκε βροχή αντικειμένων, στον τελικό Κυπέλλου ανδρών στο ποδόσφαιρο, παιχνίδι που δεν έπρεπε καν να πραγματοποιηθεί μετά από τα έκτροπα και τις εγκληματικές ενέργειες που εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός γηπέδου και στα playoffs της Super League, με επεισόδια σε όλα σχεδόν τα ματς (και συγχωρέστε με αν ξέχασα κάποιο…).

Την μεγαλύτερη ευθύνη σε όλα αυτά νομίζω την έχουν οι ομάδες. Έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε το κράτος, την πολιτεία, την αστυνομία αλλά κανείς δεν αγγίζει ποτέ τις ομάδες και τους παράγοντες τους που μένουν ατιμώρητοι. Για να κλείσω όμως το θέμα επεισόδια, θα κάνω μόνο την παρατήρηση ότι όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, χθες ο κόσμος το είχε βούκινο…ότι σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού το ματς δεν θα τέλειωνε, αλλά κανείς δεν προσπάθησε να σταματήσει το κακό. Μια έδρα που έπρεπε να μείνει κλειστή μετά τα επεισόδια του τρίτου τελικού, έμεινε όμως ανοιχτή και με ευθύνη της διοίκησης του Ολυμπιακού και της αθλητικής δικαιοσύνης (ο Θεός να την κάνει) έγιναν τα χθεσινά έκτροπα.

Κρίμα για την ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία δεν είχε έστω την ευκαιρία να τελειώσει το χθεσινό παιχνίδι μαχόμενη μετά απο μια σκληρή και απαιτητική χρονιά. Μετά από την υπερπροσπάθεια στην φετινή Euroleague και την παράδοση άνευ όρων στην πανίσχυρη Φενέρ, οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν ψυχολογικά ανέτοιμοι γι’αυτή την σειρά τελικών. Μια ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, που άξιζε καλύτερη μεταχείρηση από τους φιλάθλους της και τους ιδιοκτήτες της, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της σεζόν την εγκατέλειψαν στην τύχη της. Οι εικόνες των παικτών του Ολυμπιακού μιλούν από μόνες τους.

Μάντζαρης και Πρίντεζης στον ερυθρόλευκο πάγκο, ψυχολογικά ράκοι

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης δείχνει να μην το πιστεύει.

Ο Παπανικολάου τα βάζει με την τύχη του.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μια πολύ σημαντική επιτυχία, αφού μετά από την κάκιστη εικόνα στα playoffs της Eurolegue με την Φενέρ, την πολυσυζητημένη υπόθεση με το πούλμαν και την εικόνα διάλυσης που είχε εκείνες τις μέρες, κατάφερε να ανασυνταχθεί και να παίξει αρκετά ώριμο μπάσκετ σε αυτή τη σειρά των τελικών. Μεγάλη επιτυχία και του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος πήρε μια ομάδα που δεν έφτιαξε ο ίδιος και κατάφερε με την φιλοσοφία του να την κάνει δικιά του. Κατάφερε να συνεφέρει τον Καλάθη μετά από 2 μήνες κακών εμφανίσεων και μεγάλο κράξιμο για να παίξει σαν αρχηγός, να συνετίσει τον “τρελό” Αμερικανό Τζέϊμς για να γίνει παίκτης της ομάδας και πιστώνεται την φετινή μετάλλαξη του Νίκου Παππά, ο οποίος έκανε έστω και αργά το restart που χρειαζόταν στην καριέρα του. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό όλα πήγαν κατ’ευχήν γιατί θα ήταν κρίμα να διαλυθεί αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι (με την ενίσχυση του μπάτζετ και τις μεταγραφές πρωτοκλασσάτων παικτών), αν και αναμένεται ο καλοκαιρινός σχεδιασμός για να δούμε ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν.

Τι δεν μας άρεσε στους τελικούς.

  1. Η εικόνα του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν κατάφερε να διαχειριστεί καλά την κούραση από τον φετινό μαραθώνιο παιχνιδιών και την ήττα από την Φενέρ. Ψυχολογικά κενός και χωρίς αλλαγές τακτικής από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, εφόσον έβλεπε ότι η ομάδα δεν τραβάει, ο Ολυμπιακός κλείνει μια αποτυχημένη χρονιά, αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει κανέναν από τους τρεις φετινούς στόχους του και έδειξε κακή εικόνα τόσο στο τελικό με την Φενέρ, όσο και στη σειρά των τελικών του Πρωταθλήματος.
  2. Οι ενέργειες των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού κ.Αγγελόπουλων, οι οποίοι δεν προστάτεψαν την ομάδα, παίρνοντας την ευθύνη να γίνει ο πέμπτος τελικός με φιλάθλους και χωρίς να πάρουν σοβαρά μέτρα για να μην γίνουν επεισόδια. Επίσης η τακτική που έβγαλαν προς τα μέσα περί διαιτησίας και εύνοιας προς τον Παναθηναϊκό, εκτός από το γεγονός ότι δεν ισχύουν (όλοι είδαν τι έγινε χθες στο 4ο δεκάλεπτο), νομίζω κινδυνεύουν να τους κάνουν γραφικούς και κουράζουν και τους φιλάθλους. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει πανάξια 2 πρωταθλήματα Ευρώπης και τρία πωταθλήματα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται δηλώσεις πέρι γκρίζων λύκων για να παραμείνει στην κορυφή. Τέλος, την επόμενη χρονιά οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πρέπει να ξανασκεφτούν τον σχεδιασμό με χαμηλό μπάτζετ, καθώς το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν σίγουρα 1-2 ακόμα παίκτες πρώτης γραμμής.
  3. Η συμπεριφορά του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του στα δύο τελευταία ματς και αδίκησε τον εαυτό του με την εικόνα που έδειξε προς τα έξω. Νομίζω η διαφορά του με τον Δημήτρη Διαμαντίδη είναι ότι πολλές φορές χάνει τον έλεγχο του και πέφτει σε σφάλματα, που σίγουρα και ο ίδιος μετανιώνει. Και στα αγωνιστικά έμεινε στα ρηχά με 2/11 σουτ, 5 ασίστ και 4 λάθη στον χθεσινό τελικό.
  4. Τα επεισόδια και η ατιμωρησία που έφερε περισσότερα έκτροπα.

Τι κρατάμε.

  1. Την εικόνα του Πρίντεζη αγκαλιά με το μικρό φίλαθλο του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, μετά την βαριά ήττα του Ολυμπιακού στον τέταρτο τελικό. Μακάρι να είχαμε περισσότερα τέτοια περιστατικά και να μην ασχολούμασταν με τους κάφρους των γηπέδων.
  2. Την γενική καλή εικόνα και των δύο ομάδων την φετινή χρονιά, που σε συνδυασμό με τα λάθη που έγιναν εκατέρωθεν πρέπει να αποτελέσουν την βάση ενός καλύτερου σχεδιασμού για την νέα χρονιά, για να πρωταγωνιστήσουν και του χρόνου στην Ευρώπη οι ελληνικές ομάδες.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε τι έγινε αντίστοιχα πέρυσι στο ΟΑΚΑ, όταν ο Ολυμπιακός έσπασε για 2η συνεχόμενη φορά την έδρα του Παναθηναϊκού και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο (τον Βασίλη Σπανούλη να βάζει τρίποντο στην εκπνοή του ματς), κατακτώντας με 1-3 το πρωτάθλημα, στην τελευταία εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη. (Δείτε το βίντεο μετά το 13:09!)

Βασίλης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]