Πόσο κοστίζει ένας ποδοσφαιριστής;

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία του ποδοσφαίρου…μέχρι την επόμενη είναι γεγονός! Ο Νεϊμάρ από χθες το μεσημέρι (14.45 ώρα Ελλάδος) είναι και με τη βούλα παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν, αφού η ρήτρα που είχε θέσει η Μπαρτσελόνα για τον ποδοσφαιριστή και αγγίζει τα 222 εκατομμύρια ευρώ καλύφθηκε από την βασιλική οικογένεια του Κατάρ, ιδιοκτήτρια της ομάδας του Παρισιού. Συνολικά η μεταγραφή θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 400 εκ. ευρώ, με τον Βραζιλιάνο άσσο να λαμβάνει 30 εκ. σαν μπόνους υπογραφής, συν 30 εκ. το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όπως καταλαβαίνετε τα ποσά που σπαταλούνται κάθε χρόνο στο μεταγραφικό παζάρι όχι μόνο έχουν ξεφύγει αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται με φρενήρη ρυθμό. Μόλις πριν ένα χρόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποιούσε την πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά του ποδοσφαίρου, δαπανώντας 105 εκ. ευρώ για τον Πογκμπά, ο οποίος δεν δικαιολόγησε ούτε στο ελάχιστο την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η λίστα συνεχίζεται με ονόματα όπως αυτό του Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος δεν έχει αποδώσει ούτε τα αναμενόμενα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσετστερ Γιουνάιτεντ και Παρί παρά τα τεράστια ποσά των μεταγραφών του, και μεγαλώνει με τις πιο πρόσφατες μετακινήσεις του Λουκάκου, που κόστισε 85 εκατομμύρια στην Μάντσεστερ και του Μοράτα, ο οποίος προσπαθεί χρόνια να καθιερωθεί στις ομάδες του χωρίς μεγάλη επιτυχία αλλά έκλεισε στην Τσέλσι με 79 εκ.ευρώ.

Ο χορός λοιπόν των εκατομμυρίων καλά κρατεί και ο παροξυσμός των οπαδών γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Είναι άραγε όμως αυτά τα ποσά αντιπροσωπευτικά της αξίας των παικτών ή αν θέλετε των εσόδων που θα έχει η ομάδα από αυτούς; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Τα υπέρογκα ποσά που δαπανόνται, ακόμα και για ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ακόμα καλά καλά ανδρωθεί, όπως ο 19χρονος Μπαμπέ της Μονακό που ετοιμάζεται να γίνει κάτοικος Μαδρίτης με περισσότερα από 180 εκ., όχι μόνο μεγαλώνουν τις οικονομικές τρύπες των ομάδων αλλά ανοίγουν και ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα. Πώς γίνεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και μιας από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης αλλά και του κόσμου να ξοδεύονται αυτά τα ποσά; Πώς είναι δυνατόν οι οπαδοί των ομάδων να πανηγυρίζουν με τις μεταγραφές αυτές, όταν οι ίδιοι ζουν λίγο πάνω ή και κάτω από το όριο της φτώχειας;

Αυτή η μεγάλη αντίφαση αντικατοπτρίζει την νοοτροπία «άρτον και θεάματα» (από τη λατινική φράση panem et circenses), η οποία στην εποχή μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, και προφανώς χρησιμοπιείται ακόμα, ηθελημένα ή όχι, για να καλύπτει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί μπορεί τις μεταγραφές να μην τις κάνουν τα ίδια τα κράτη, αλλά αφήνοντας τις ομάδες και τους ιδιοκτήτες τους να ζουν σε καθεστώς ανομίας και πλήρους έλλειψης οικονομικών ελέγχων, ουσιαστικά κρύβουν τα μαύρα κέρδη ή τις οικονομικές τρύπες των ομάδων κάτω από το χαλί, γιατί ο κόσμος ζεί και αναπνέει για το ποδόσφαιρό. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι πολιτικοί αρχηγοί και ηγέτες των κρατών. Τι και αν οι μισθοί στην Ευρώπη συρρικνώνονται συνεχώς; Τι και αν πολλά μικρά κράτη σαν την Ελλάδα βρίσκονται κάτω από την οικονομική “μέγγενη” της Ε.Ε. και ζουν με δόσεις, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τη φορολογία και μειώνοντας τις κοινωνικές παροχές; Εκατομμύρια οπαδοί με την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή σε ακραίες περιπτώσεις με τα επεισόδια κατά τη διάρκεια αυτών, ξεχνούν έστω για λίγο τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των ίδιων. Γίνονται μια μάζα και ενώνονται για ένα σκοπό. Τη στρογγυλή θεά.

Ο Νεϊμάρ θα πληρώνεται με περίπου 82.000 ευρώ την ημέρα ποσό αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο ετήσιο(!) κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών 181 χωρών (εκτός του Λουξεμβούργου) με βάση τα στοιχεία και τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου του 2011 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το έτος 2010. Αυτά τα χρήματα θα κάλυπταν και με το παραπάνω τις μεταπτυχιακές σπουδές ενός Έλληνα ή Ευρωπαίου φοιτητή σε ένα πολύ καλό ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πανεπιστήμιο ή τα έξοδα μιας μέσης ευρωπαϊκής οικογένειας για περισσότερο από ένα χρόνο. Ίσως πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σαν πολίτες αυτού του κόσμου ότι η κατάσταση αυτή μόνο υγιής δεν είναι και να μην πέρνουμε αψήφιστα ή να αναμεταδίδουμε σαν ευχάριστες τις ειδήσεις, όπως της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί. Όταν μάλιστα εμείς οι ίδιοι ζούμε και μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης γεννά εκατοντάδες κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή μας.

Δεν πρέπει να χαιρόμαστε που κάποιοι συνομήλικοι μας γίνονται νεόπλουτοι επειδή είτε το αξίζουν είτε όχι αμοίβονται για να είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πρέπει όμως να προβληματιστούμε και να προσπαθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα. Τα πρότυπα της κοινωνίας δεν θα έπρεπε να ήταν νεόπλουτα παιδιά που 12 μήνες το χρόνο ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να πλουτίζουν οι ομάδες τους, ενώ αυτοί οδηγούν ακριβά αμάξια και απολαμβάνουν ακριβές διακοπές, αλλά καθημερινοί άνθρωποι που μέσα στο σημερινό δύσβατο οικονομικά περιβάλλον εργάζονται σκληρά για να έχει η οικογένεια τους μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι σύγχρονοι ήρωες δεν είναι ο Μέσι, ο Κριστιάνο και ο Νεϊμάρ, οι οποίοι ξεκίνησαν ξυπόλυτοι από τις φτωχογειτονιές τους και από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε αδρά αμειβώμενα είδωλα προς όφελος της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου και μιας μικρής μερίδας ανθρώπων. Οι σύγχρονοι ήρωες είναι οι γονείς σας ή και όσοι από εσάς τους ίδιους αγωνίζεσθε για να επιβιώσετε σε ένα κόσμο που καταρρέει. Για ένα καλύτερο μέλλον. Σκεφθείτε το αυτό πριν ποστάρετε ξανά μια είδηση σαν τη σημερινή και πανηγυρίσετε για το νεοπλουτισμό ενός ακόμα ποδοσφαιριστή.

Βασίλης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]