Το πραξικόπημα δεν απέτυχε

Την Παρασκευή 15/7/2016, γύρω στις 10.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου ότι στην γείτονα χώρα Τουρκία, γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με ανακοίνωση τους μέσω της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, την οποία κατέλαβαν με την απειλή όπλων, γνωστοποίησαν ότι αναλαμβάνουν τα ηνία της χώρας και έκαναν λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το προηγούμενο διάστημα το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα.

Οι πραξικοπηματίες αρχικά έκλεισαν με τανκς τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, παύοντας την κυκλοφορία, έδωσαν εντολή απομάκρυνσης του κόσμου από κεντρικά σημεία, και εκτός από το κρατικό κανάλι κατέλαβαν καίρια σημεία της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας όπως το κοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα βομβάρδισαν, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το σιδηροδρομικό σταθμό. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών υπήρξαν και ένοπλες συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και βομβαρδισμοί και ρίψη πυρών κατά του άμαχου πληθυσμού.

Ακολούθησε μπαράζ εξελίξεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώνει με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Εν των μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν σε ολιγοήμερες διακοπές στην Αλικαρνασσό , για πολλές ώρες δεν ήταν ακριβής η τοποθεσία του προσωπικού του τζετ αλλά λίγο μετά τις δώδεκα, σαν από μηχανής θεός, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk (μέσω της εφαρμογής Facetime!) έκανε παράκληση στο τουρκικό λαό να βγει στους δρόμους και με την βούληση του να καταστείλει το κίνημα που απέφυγε να χαρακτηρίσει πραξικόπημα.

Ο λαός πράγματι με μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα βγήκε στους δρόμους και αντιστάθηκε σθεναρά. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία Τούρκου πολίτη ο οποίος ξαπλώνει μπροστά από διερχόμενο τανκ.

newego_LARGE_t_901_106955878_type12905

Πηγή: newsonly.gr

Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς μόλις λίγες ώρες μετά, οι στρατιώτες άρχισαν σταδιακά να παραδίνονται υπό την πίεση των γεγονότων, υψηλόβαθμα στελέχη της πλευράς των πραξικοπηματιών συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις με τους πολίτες και την αστυνομία και η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος κατέφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας δηλώσεις θριαμβευτή . Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 290.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη λογική αναλύοντας την πέμπτη απόπειρα πραξικοπήματος που έχει γίνει από το 1960 στην Τουρκία.

Αρχικά το γεγονός ότι η απόπειρα αυτή απέτυχε μόλις μέσα σε λίγες ώρες προβλημάτισε αρκετούς. Ακόμα και διαδήλωση κατά του Ερντογάν να γινόταν, θα διαρκούσε περισσότερες ώρες. Ο στρατός που φαινόταν αρχικά οργανωμένος ξαφνικά κατέρρευσε υπό το βάρος των εξελίξεων. Πώς συνέβη όμως αυτό;

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υπήρχαν ενδείξεις ότι ο στρατός είναι μοιρασμένος σε δύο στρατόπεδα, αυτό των πραξικοπηματιών και αυτό των υποστηρικτών του Ερντογάν, σημαντικό στοιχείο για την τροπή της υπόθεσης. Η αστυνομία επίσης ήταν με το μέρος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε επίσης τον εξαγριωμένο λαό που ύστερα από το διάγγελμα του Τούρκου προέδρου, αντιστάθηκε δυναμικά. Όλα αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν εν ολίγοις την αποτυχία της εξέγερσης.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά στοιχεία που αμφισβητούν την «αυθεντικότητα» αυτού του  πραξικοπήματος.

Το πιο οφθαλμοφανές επιχείρημα είναι η ώρα που πραγματοποιήθηκε αυτό. Τα περισσότερα πραξικοπήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην παγκόσμια ιστορία γίνονταν πάντα τα ξημερώματα για να υπάρχει προβάδισμα στην οργάνωση και στην ετοιμότητα των εξεγειρόμενων σε σχέση με την κυβέρνηση. Αντίθετα στην περίπτωση μας η ώρα έναρξης ήταν γύρω στις 11 το βράδυ, όπου όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους και οι δυνάμεις της αστυνομίας και του υπόλοιπου στρατού σε εγρήγορση, επομένως είχαν άμεση επαφή και μεγάλο χρόνο αντίδρασης. Στη συνέχεια είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν μπλοκαρίστηκαν αμέσως όλες οι τηλεπικοινωνίες (ίντερνετ, Facebook, Twitter κ.α.), έτσι ώστε να μην υπάρχει τρόπος να ενημερώνονται συνεχώς οι πάντες. Πολύ κρίσιμο σημείο καθώς χάρις στο διάγγελμα του Ερντογάν που μεταδόθηκε μέσω τηλεοπτικού σταθμού «γκρεμίστηκε» ουσιαστικά το κίνημα.

newego_LARGE_t_901_106955286

Πηγή: newsonly.gr

Άλλωστε το σενάριο ενός στημένου πραξικοπήματος δεν είναι απίθανο, καθώς έχουν υπάρξει και άλλες παρόμοιες εξεγέρσεις στην ιστορία, όπως αυτή στην Ισπανία το 1981 επί βασιλείας του Χουάν Κάρλος, η οποία κράτησε μόλις 17 ώρες και οι 3 υπαίτιοι για το κίνημα φυλακίστηκαν. Μετά από πολλά χρόνια όταν ο Κάρλος πέθανε, και οι τρεις αποκάλυψαν ότι το σκηνικό υποκινήθηκε από τον ίδιο το βασιλιά, ο οποίος ήθελε να δείξει με την ανατροπή αυτού την ισχύ του, σε μια εποχή που ο θεσμός της βασιλείας ήταν αποδυναμωμένος και οι νοσταλγοί του Φράνκο αρκετοί.

Υπήρξαν επίσης και αρκετά άλλα σημεία, τα οποία δείχνουν περίεργα, όπως η σχετική χαλαρότητα του στρατού όταν χρειαζόταν να επέμβει σε καίρια σημεία που είχαν καταληφθεί, οι σπασμωδικές κινήσεις και η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για το πως θα κινηθούν οι πραξικοπηματίες στην αναμενόμενη αντίσταση εναντίον τους.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται αρκετά ξένα στα μάτια κάποιου ο οποίος γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα.

Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης των Τούρκων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πολλούς λόγους για να στήσει όλη αυτή την παράσταση. Μετά από 13 συναπτά έτη στην εξουσία σαν πρωθυπουργός και στη συνέχεια σαν πρόεδρος, παρά το ότι έχει χτίσει πολύ ισχυρές βάσεις για την πλήρη εξουσία του, βλέπει ότι εκατομμύρια πολίτες, αγανακτισμένοι από την ολιγαρχική του συμπεριφορά, εξεγείρονται, κάνουν διαδηλώσεις, αρθρογραφούν ή μιλούν εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αντίποινα, επιδεικνύοντας αυταρχικότητα, ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει το Facebook, το Twitter και το YouΤube, κλείνει το ένα κανάλι μετά το άλλο, φιμώνει τον τύπο, ξηλώνει υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και κλείνει στη φυλακή όποιον στρέφεται εναντίον του, στο όνομα της δημοκρατίας.

Και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μια γενικότερης πολυδιάστατης κρίσης στην ευρύτερη περιοχή που ταλανίζει τους γείτονες μας, τόσο στα σύνορα με την Ελλάδα με τις ροές μεταναστών και στα σύνορα με την εμπόλεμη Συρία αλλά και εντός τους κράτους με τις συνεχείς εξεγέρσεις μειονοτήτων όπως των Κούρδων.

Όποια και να είναι η αλήθεια λοιπόν για το πραξικόπημα η ουσία είναι ότι μετά από αυτό ο Ερντογάν ήδη βρήκε άλλοθι για να προχωρήσει σε περισσότερες από 6.000 συλλήψεις στρατιωτικών και  δικαστικών και να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Φατουλάχ Γκιουλέν για την υποκίνηση και οργάνωση του πραξικοπήματος ζητώντας από τις Η.Π.Α. την έκδοση του. Και θα συνεχίσει ακάθεκτος στην πολιτική που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια κρατώντας την χώρα του αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και απομονωμένη.

Το χειρότερο είναι ότι μεγάλο μέρος του λαού παραμένει στο πλευρό του «μονάρχη» του μέχρι τελικής πτώσεως. Ταυτόχρονα η  τουρκική δημοκρατία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στον ισλαμισμό και τον λαϊκισμό και ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα.

Το πραξικόπημα τελικά πέτυχε.

Μ.Β.
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”4″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]