11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου διεξάγεται στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Αθήνα) το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, για 11η φορά στην ιστορία του. Το φεστιβάλ αυτό έχει ως στόχο οι θεατές να γνωρίσουν με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο νέα επιτεύγματα και καινοτομίες σε τομείς θεμελιώδεις για τη σύγχρονη επιστήμη, όπως η ιατρική, η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Η διοργάνωση του φεστιβάλ γίνεται από το Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης – CAID, και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις -ομιλίες, εκθέσεις, διαλέξεις- με σκοπό την ευρύτερη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη διεύρυνση του διαλόγου πάνω σε επιστημονικά θέματα και στην ηθική της επιστήμης.

Οι ταινίες, που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο, προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, και η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Φέτος το φεστιβάλ εστιάζει στο αφιέρωμα “Νευροεπιστήμες και Βιολογία” με ταινίες σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του σώματος των ζωντανών οργανισμών γενικότερα (2-3/12), αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη θεματολογία. Τα θέματα και οι αντίστοιχες ταινίες του φετινού φεστιβάλ είναι τα ακόλουθα (μπορείτε να ανατρέξετε στο θέμα που σας ενδιαφέρει, καθώς είναι διαφορετική θεματολογία ανά ημέρα του φεστιβάλ):

  • Άγρια Ζωή (Πέμπτη 30/11): Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τρεις προβολές οι οποίες εξυμνούν την ευφυή δράση και τα “ταλέντα” των άγριων ζώων, που προκαλούν τον ανθρώπινο θαυμασμό και δίνουν έμπνευση στην επιστήμη. Πρόκειται για τρεις παραγωγές του studio Terra Mater από την Αυστρία, “Τα μεγαλύτερα ταλέντα της φύσης: έξυπνος και εξυπνότερος” η οποία παρουσιάζει πως λειτουργούν οι αξιοθαύμαστες ικανότητες των ζώων για προσανατολισμό, εύρεση τροφής και πολλά άλλα, “Το μυστικό της κυψέλης” που αναλύει τη δράση και τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο οικοσύστημα, και “Τα μεγαλύτερα ταλέντα της φύσης: η τέχνη της αποπλάνησης” η οποία εξηγεί πως λειτουργεί το ένστικτο της έλξης και της αποπλάνησης και πως περιπλέκεται με τον κίνδυνο, σε πολλά διαφορετικά είδη οργανισμών.
  • Περιβάλλον (Παρασκευή 1/12): Η επόμενη μέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον, με προβολές για διαφορετικούς μαγευτικούς τόπους σε όλη τη Γη. Το πρόγραμμα ξεκινάει με το “Ιστορίες ενός μεσογειακού δάσους – ο θωρακισμένος πολεμιστής” σχετικά με την πανίδα στα δάση που βρίσκοντα γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου (παραγωγή Planet Alive Films, Ισπανία). Συνεχίζεται με “Τα Κανάρια Νησιά – ο κόσμος των βουνών της φωτιάς”, μια ταινία που αναδεικνύει τη μαγεία της ζωής και τη βιοποικιλότητα στα ηφαιστειογενή αυτά νησιά (Science Vision, Αυστρία) και το “Tara – η Οδύσσεια των κοραλλιών”, ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την επιχείρηση καταγραφής της θαλάσσιας πανίδας ανάμεσα στις νήσους Wallis και Futuna στο νότιο Ειρηνικό, μια διαδικασία που έχει να γίνει τουλάχιστον 40 χρόνια και θα αποκαλύψει πολλά μυστικά για τα είδη που ζουν και αναπαράγονται εκεί (CNRS Image, Γαλλία). Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώνεται με το “Μολυσμένο νερό” που παρουσιάζει τα προβλήματα στην ύδρευση και την επικινδυνότητα του πόσιμου νερού, με βάση ένα περιστατικό που είχε συμβεί στο Flint του Michigan, όταν χιλιάδες κάτοικοι εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα μολύβδου εξαιτίας λάθους στο σύστημα ύδρευσης (NOVA, Η.Π.Α.).
  • Νευροεπιστήμες και Βιολογία (Σάββατο 2/12 και Κυριακή 3/12): Το φεστιβάλ φέτος έχει αφιέρωμα στα θέματα αυτά, και οι σχετικές προβολές είναι πολλές. Το Σάββατο θα προβληθούν: “Δημήτρης – Το παιδί που ήθελε να περπατήσει με κάθε κόστος”, “Επέμβαση στη μήτρα”, “Παίζει το βιολί ενώ υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο”, “Το λίπος είναι κακό για την υγεία μας ή μήπως όχι;” (RTBF, Βέλγιο), “Ορμόνες και θυμός – Η επιστήμη της εφηβείας” (a&o buero, Γερμανία), “Τα μικρόβια που μας κυβερνούν”, “Γιγαντιαίος ιός” (CNRS Image, Γαλλία). Νομίζω πως οι τίτλοι είναι αρκετά αυτοαναφορικοί ως προς τα θέματα των παραπάνω ταινιών. Αντίστοιχα, την Κυριακή το πρόγραμμα θα ανοίξει με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Alessandro Griffini (προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για τα Μέσα στην Επιστήμη) με θέμα «Εγκέφαλος και Σινεμά». Θα ακολουθήσουν οι προβολές: “Δύσκολη μνήμη” (Planet Alive Films, Ισπανία), “Η Μελωδία του Αλτσχάιμερ” (ΑΒΒ Reportages, Γαλλία), “Σβήνω” (RTBF, Βέλγιο) και “Έντομα – Οι υπερήρωες της φύσης” (a&o buero, Γερμανία).
  • Ιστορία (Δευτέρα 4/12): Η θεματολογία αλλάζει πολύ και επικεντρώνεται σε ιστορικά θέματα. Οι πρώτες προβολές της ημέρας είναι η ταινία “Κινέζικα αμαξίδια” που παρουσιάζει τις άμαξες και τα άρματα μάχης που χρησιμοποιούνταν για πάνω από μία χιλιετία από τους Κινέζους, το “Ολοκαύτωμα: σήραγγες διαφυγής” και το “Βομβαρδίζοντας το υπερόπλο του Χίτλερ” που ρίχνουν φως σε εγκλήματα και τεχνικές εξόντωσης κατά το Β’ Παγκοσμίο Πολέμο (NOVA, Η.Π.Α.). Τελευταία ταινία της ημέρας το “Ο Τάφος του Τζένγκις Χαν: το μυστικό αποκαλύπτεται” που παρουσιάζει την αναζήτηση από μια ομάδα μελετητών του τάφου του μεγάλου στρατηλάτη, η τοποθεσία του οποίου παρέμενε άγνωστη επί αιώνες (Agat Films, Γαλλία).
  • Ανθρωπολογία (Τρίτη 5/12): Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται με δύο ταινίες σχετικά με τον κύκλο της ζωής και την εξέλιξη. Πρώτη προβολή της ημέρας το “Μυστήριο κάτω από τον πάγο” που μελετά το οικοσύστημα της Ανταρκτικής και πιο συγκεκριμένα τα κριλ (τύπος ζωοπλαγκτόν), τη σημασία τους για το οικοσύστημα, τον κύκλο ζωής τους και πως αυτός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Δεύτερη προβολή της ημέρας, “Η Μεγάλη Οδύσσεια του ανθρώπου” που ακολουθεί το μεγάλο ταξίδι των προγόνων του ανθρώπου από την Αφρική σε όλη τη Γη και επιχειρεί να εξηγήσει με επιστημονικά στοιχεία τα εφόδια, την επιβίωση και την εξέλιξη του είδους μέχρι σήμερα (NOVA, Η.Π.Α.).
  • Αστρονομία (Τετάρτη 6/12): Την τελευταία μέρα οι προβολές είναι αφιερωμένες στο διάστημα και στο σύμπαν που μας περιβάλλει. Το πρόγραμμα αρχίζει με το ντοκιμαντέρ “Ορίζοντας: περίεργα σήματα από το Διάστημα” το οποίο ασχολείται με την πιθανότητα ύπαρξης άλλων οργανισμών και πολιτισμών εκεί έξω, και με πιθανά σήματα που έχουμε λάβει από αυτούς (BBC Studio, Η.Β.). Επόμενη ταινία “Η ζωή πίσω από τα αστέρια” η οποία περιδιαβαίνει στα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα που μελετούν και προσπαθούν να εξηγήσουν τη σύνδεση μεταξύ της ζωής και της λειτουργίας των αστεριών (291 Science Films, Ισπανία). Το πρόγραμμα συνεχίζει με το animation “Η καταπληκτική περιπέτεια της Ροζέτας και του Φίλι” που παρουσιάζει την αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta και του μηχανισμού προσεδάφισης Philae (που ταξίδευε προσαρτημένος στη Rosetta). Η Rosetta αποτελεί το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη, μετά από πάνω από δέκα χρόνια ταξιδιού, και λίγο αργότερα ο Philae πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή προσεδάφιση σε κομήτη. Το ταξίδι τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης διαστημικής (ESA, Γαλλία). Τελευταία ταινία του φεστιβάλ είναι “Η ζωή του σύμπαντος: Δημιουργία”, που επιχειρεί να παρουσιάσει και να εξηγήσει την αρχή του σύμπαντος, τον τρόπο και τις δυνάμεις που το δημιούργησαν, καθώς και να θέσει (και να απαντήσει) σχετικά ερωτήματα που προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, σε μια ταινία που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις (ABC, Αυστραλία). Θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων του φεστιβάλ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη φυσική ομορφιά του κόσμου που μας περιβάλλει και να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε επιστημονικά θέματα και καινοτομίες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευκολότερη. Είμαι σίγουρη πως διαβάζοντας τις παραπάνω περιγραφές σας δημιουργήθηκε η επιθυμία να δείτε τουλάχιστον μία από τις ταινίες του προγράμματος. Εάν όντως έτσι συμβαίνει, τότε μην το χάσετε, γιατί η δύναμη και η έμπνευση που πηγάζει από την κατανόηση και το σεβασμό για όσα συμβαίνουν στη φύση γύρω μας είναι μια αίσθηση μοναδική.

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]