Ο Morgan Freeman κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση | Random News #2

#HimToo ?

Μετά το σκάνδαλο Weinstein και τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, έρχονται καθημερινά στο φως όλο και περισσότερες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, με δράστες ισχυρούς άνδρες του Hollywood. Αυτή τη φορά η αποκάλυψη πιστεύω ότι θα είναι πιο προσωπική για αρκετούς. Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Harvey Weinstein και οι περισσότεροι υποθέταμε ήδη ότι ο Kevin Spacey ήταν ανώμαλος. Τώρα όμως οι κατηγορίες αφορούν τον Morgan Freeman, έναν εμβληματικό ηθοποιό που μέχρι πρότινος απολάμβανε τον οικουμενικό σεβασμό του κοινού. Τον άνθρωπο με μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές στο κόσμο, του οποίου οι χαρακτήρες αγαπήθηκαν από πολλές γενιές ανθρώπων. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην από τα νέα, ειδικά με όλα αυτά που ακούμε το τελευταίο καιρό για το Hollywood. Με τον καιρό έμαθα να διαχωρίζω τους ανθρώπους από τις κινηματογραφικές τους περσόνες και ενθαρρύνω και εσάς να κάνετε το ίδιο, καθώς έτσι θα γλιτώσετε πολλές μελλοντικές απογοητεύσεις σαν αυτή.

Οκτώ γυναίκες, μεταξύ άλλων, κατηγόρησαν τον Morgan Freeman για ανάρμοστη συμπεριφορά, αναγκάζοντας τον θρυλικό σταρ να απολογηθεί δημοσίως, υποστηρίζοντας πως όποιος τον γνωρίζει, ξέρει ότι ποτέ του δεν θα προσέβαλε κάποιον σκόπιμα ή θα έκανε κάποιον να αισθανθεί εν γνώση του άβολα. Επίσης δήλωσε πως το να κάνει γυναίκες να αισθάνονται αμήχανα δεν ήταν ποτέ ο σκοπός του. Μια από τις κοπέλες που τον κατηγόρησε, συνεργάστηκε μαζί του ως βοηθός παραγωγής στη κωμωδία Going in Style. Εκείνη ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Freeman την παρενοχλούσε για μήνες, ακουμπώντας την επανειλημμένα. Μάλιστα ο ογδοντάχρονος ηθοποιός προσπάθησε κάποια στιγμή να σηκώσει τη φούστα της, ενώ τη ρωτούσε αν φοράει εσώρουχο. Εντωμεταξύ μια ακόμα γυναίκα, η οποία δούλεψε μαζί του στη ταινία Now You See Me, υποστήριξε πως το προσωπικό απέφευγε να φοράει κάθε είδους προκλητικά ρούχα αν βρισκόταν ο Freeman κοντά. Σκεφτείτε να προσπαθούσε κιόλας να κάνει τους γύρω του να αισθανθούν αμήχανα..

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσω πως σε αυτό το σημείο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ακόμα και αν η απολογία του Freeman φανερώνει πως έχει λερωμένη τη φωλιά του. Επίσης καλό είναι να ξεχωρίζουμε τις πράξεις του Freeman από αυτές των υπολοίπων. Αυτά που ακούσαμε μέχρι τώρα δεν τον κάνουν κατά συρροή βιαστή ή παιδεραστή, αλλά στη χειρότερη πορνόγερο και λιγούρη. Παρότι όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι εξίσου ανεπιθύμητες και καταδικαστέες, καλό είναι να θυμόμαστε πως υπάρχει τεράστιο κενό ανάμεσα τους. Σε αυτό το σημείο θέλω να υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια του λόγου αποδοχής του για το βραβείο Lifetime Achievement του Screen Actors Guild, ο Freeman παραπονέθηκε επειδή το φύλο του αγαλματιδίου ήταν πολύ συγκεκριμένο. Ποιος θα το περίμενε ότι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να δείξουν πόσο ενάρετοι είναι, δημιουργώντας θέμα από κάτι τόσο ανούσιο, είναι στη πραγματικότητα τεράστιοι υποκριτές;

#NotMyBattlefield

Αυτό είναι το νέο hashtag που χρησιμοποιούν αρκετοί φανς της γνωστής σειράς first person shooter της EA, μετά το reveal trailer του παιχνιδιού. Εδώ να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ μου δεν νοιάστηκα για κάποιο παιχνίδι Battlefield και δεν σκοπεύω να ξεκινήσω τώρα. Παρόλα αυτά ήθελα να πω την γνώμη μου, διότι η κατάσταση μου θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη με το trailer του remake των Ghostbusters. Αφότου ενημερώθηκα για τον διαδικτυακό χαμό που δημιουργήθηκε, αποφάσισα να δω από μόνος μου το επίμαχο trailer.  Καθ’ όλη τη διάρκεια δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε, που βρισκόμαστε και γιατί είναι όλα τόσο περίεργα, αλλά τουλάχιστον τα γραφικά ήταν υπέροχα. Ποιος ξέρει, ίσως το Battlefield V θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον cyberpunk shooter, παρά το αλλόκοτο trailer. Μετά όμως έμαθα πως το παιχνίδι υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου..

Η αρχική μου εντύπωση ήταν πως το trailer θύμιζε το Fortnite, αν είχε φτιαχτεί με την Frostbite Engine. Η αισθητική που περιμένουμε από παιχνίδια και ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο απουσίαζε εντελώς, γνώμη την οποία μοιράστηκαν και αρκετοί fans της σειράς. Η σύγκρουση όμως ξεκίνησε όταν αρκετοί άρχιζαν να σχολιάζουν τη παρουσία της κοκκινομάλλας με το ξύλινο χέρι στο trailer και το κατά πόσον θα έπρεπε να υπάρχει στο παιχνίδι. Αναπόφευκτα ανάμεσα στα πιο λογικά επιχειρήματα υπήρξαν κάποια απαράδεκτα σχόλια και έτσι οι δημοσιογράφοι δεν έχασαν ευκαιρία να στιγματίσουν για ακόμη μια φορά τη gaming κοινότητα. Μιλάμε για τους ίδιους δημοσιογράφους που πριν λίγο καιρό είχαν κατηγορήσει τον developer του Kingdom Come για την άρνηση του να συμπεριλάβει έγχρωμους ανθρώπους στο παιχνίδι του για την ζωή στη Μεσαιωνική Βοημία. Ένα παιχνίδι που είχε σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο ιστορικά ακριβές γίνεται. Τουλάχιστον είναι συνεπείς στη ρητορική
τους.

Ειλικρινά όσες φορές και να το ακούσω (πιστέψτε με είναι πολλές φορές) δεν πείθομαι ότι η gaming κοινότητα αποτελείται από ένα μάτσο σεξιστές. Οι πλειοψηφία παίζει με γυναικείους χαρακτήρες σε κάθε είδους παιχνίδια, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ δεν νομίζω ότι κάποιος λογικός άνθρωπος δεν θέλει να δει περισσότερες γυναίκες στα παιχνίδια του. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν θυσιάζεται η ιστορική ακρίβεια για χάρη του βεβιασμένου diversity. Kανένας δεν παραπονέθηκε για την πρωταγωνίστρια του Star Wars: Battlefield 2, επειδή μιλάμε για σύμπαν επιστημονικής φαντασίας, όχι πραγματικά γεγονότα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κυκλοφορούσε μια Αγγλίδα στα πεδία των μαχών, όπως εικονίζεται στο trailer. Στον Αγγλικό στρατό οι ρόλοι των γυναικών ήταν κυρίως κατασκοπευτικοί. Αν θέλεις πραγματικά να τιμήσεις τη συμβολή των γυναικών στο πόλεμο, γιατί να μην αναφερθείς στις πραγματικές μαχήτριες της εποχής, αντί για τη φανταστική κοκκινομάλλα με το ξύλινο χέρι, που μοιάζει να βγήκε από το Mad Max; Κανένας δεν θα είχε πρόβλημα να δει τις μαχήτριες της Γαλλικής Αντίστασης ή τις Σοβιετικές πιλότους. Φανταστείτε ένα παιχνίδι για την Lyudmila Pavlichenko, την σκοπεύτρια της Σοβιετικής Ένωσης με 309 καταγεγραμμένα θύματα. Ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα θα έκανε ακόμα και μένα να ενδιαφερθώ για το παιχνίδι.

Να προσθέσω επίσης ότι δεν έχουν όλοι θέμα μόνο με την κοπέλα. Απλά η πραγματικά παράξενη αμφίεση της, με το ξύλινο χέρι και το warpaint, υπογραμμίζει την έλλειψη της απαραίτητης ατμόσφαιρας που προανέφερα. Εδώ συνήθως ακολουθεί το αντεπιχείρημα ότι ποτέ δεν ήταν σκοπός του Battlefield να προσφέρει μια ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων και ότι από τη στιγμή που δέχεσαι εντελώς μη ρεαλιστικά mechanics όπως η regenerative health, δεν μπορείς να πεις ότι η παρουσία της κοπέλας θα σου χαλάσει το immersion. Για μένα η απάντηση είναι απλή. Στοιχεία όπως το health του χαρακτήρα αποτελούν παραδοχές που πρέπει να κάνει εξ’ αρχής ο παίκτης για να λειτουργήσει σωστά το gameplay. Η κοπέλα από την άλλη αποτελεί μια φτηνή προσπάθεια της EA να εκμεταλλευτεί το πολιτικά φορτισμένο κλίμα της εποχής. Μπορούμε να αναβάλουμε τη δυσπιστία μας μέχρις ενός σημείου και εφόσον είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση της αφήγησης.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η EA ήξερε πολύ καλά τι έκανε με αυτό το trailer. Ο τρόπος που ενώνει το cinematic με το “αληθινό” gameplay, δίνει την εντύπωση ότι βλέπουμε κάποιο κομμάτι του campaign. Ωστόσο το όλο νόημα του campaign στο τελευταίο Battlefield ήταν να δείξει πραγματικές, λιγότερο γνωστές ιστορίες, με φόντο το πόλεμο και το ίδιο έχει ανακοινωθεί και για το νέο παιχνίδι. Αν όμως το trailer δεν είναι ενδεικτικό του campaign, αλλά διαφημίζει το multiplayer κομμάτι, νομίζω πως πολύ λιγότεροι θα είχαν πρόβλημα. Εν τέλει όμως θεωρώ ότι όλη η συζήτηση είναι ανούσια. Αν δεν ενδιαφέρεσαι για την ιστορική ακρίβεια και θες να δεις περισσότερες γυναίκες πρωταγωνίστριες, ευχαριστήσου το παιχνίδι. Αν ο συγκεκριμένος χαρακτήρας σου σπάει το immersion, απλά μην αγοράσεις το παιχνίδι. Δεν υπάρχει λόγος για τόση τοξικότητα, κάτι για το οποίο είναι ένοχες και οι δύο πλευρές. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο 2018, που ακόμα και ένα reveal trailer ενός παιχνιδιού πρέπει να πυροδοτήσει πολιτική συζήτηση.

Ορέστης